Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ


Τα τραγούδια του cd
01. Ο χρόνος του Γενάρη
02. Φλεβάρης των φλεβών
03. Ο Μάρτης Μάρτης μίλησε
04. Ένας ευαίσθητος Απρίλης
05. Ο Μάης έχει μυστικά
06. Τον έκτο μήνα τον καλό
07. Ιούλιος πορθητής
08. Αύγουστος είναι
09. Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέβρης
10. Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια
11. Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει
12. Δόξα Δεκέμβρη μήναΤρίτη, 21 Ιουνίου 2011

ΑΚΟΗ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Έβαλα στα παιδιά να ακούσουν ένα c.d(«ΜΟΥΣΙΚΗ,ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ») με ήχους από την καθημερινή τους ζωή, τους οποίους έπρεπε να τους αναγνωρίσουν. Στη συνέχεια τους εμφάνισα καρτέλες οι οποίες είχαν εικονογραφημένους τους ήχους που άκουσαν. Τα παιδιά τώρα έπρεπε να ακούν έναν έναν ήχο και να τον ταυτίζουν με την αντίστοιχη εικόνα.  Π.χ : Ακούν τον ήχο από μια σειρήνα ασθενοφόρου, τον αναγνωρίζουν και στη συνέχεια ψάχνουν, βρίσκουν την εικόνα με το ασθενοφόρο και την δείχνουν. 

Ξεκινά μια ψαροπούλα


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βάζω στα παιδιά να ακούσουν το τραγούδι : Ξεκινά μια ψαροπούλα από το c.d ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  των Κονιτοπουλέων. Τους εξηγώ με απλά λόγια για τι πράγμα μιλάει το τραγούδι και στη συνέχεια τους παροτρύνω να το χορέψουμε.  Έτσι τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο και σε κάθε ρεφρέν θα πρέπει να κάνουν και από μία κίνηση. Π.χ: Στο πρώτο ρεφρέν κάνουν στροφούλες γύρω από τον εαυτό τους, στο δεύτερο κλείνουν και ανοίγουν τον κύκλο, στο τρίτο κάνουν στροφούλες κουνώντας τα μαντήλια τους, στο τέταρτο πάνε μία δεξιά και χτυπούν παλαμάκια, μία αριστερά και χτυπούν πάλι παλαμάκια και στο πέμπτο τα αγόρια ακουμπούν το ένα γόνατο κάτω και χτυπούν παλαμάκια και τα κορίτσια χορεύουν τσιφτετέλι. 

«ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βάζω στα παιδιά να ακούσουν το παραδοσιακό τραγούδι: «ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»  από το c.d : «ΤΡΑΓΟΥΔΟΧΟΡΟΙ » του Θεοδωρίδη. Στη συνέχεια τους λέω να κάνουν έναν κύκλο με σκοπό να χορέψουν το τραγούδι σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει, δηλαδή χτύπα τα χέρια χτύπα, βρόντα τα πόδια βρόντα, κούνα μαντίλι κούνα και κάνε στροφή.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Γνωριμία με τα μουσικά όργανα.
Έφερα στα παιδιά το «μουσικό μας κουτί», το οποίο περιέχει διάφορα μουσικά όργανα. Παρουσίασα στα παιδιά κάθε όργανο ξεχωριστά. Παρατηρούσαμε το σχήμα του, από τι υλικό είναι φτιαγμένο, τι ήχο βγάζει και με ποιον τρόπο το παίζουμε. Στη συνέχεια άφησα κάθε παιδί να διαλέξει όποιο μουσικό όργανο ήθελε. Αφού τους άφησα να περιεργαστούν τα μουσικά όργανα που επέλεξαν, τους είπα στη συνέχεια ότι θα γίνουμε μια μεγάλη μπάντα. Θα έπρεπε να παίξουμε ένα στιχάκι χτυπώντας τα μουσικά μας όργανα με ρυθμό. Το στιχάκι ήταν το εξής: «ΠΑΙ-ΖΩ ΜΟΥ-ΣΙ-ΚΗ». Αφού παίξαμε το παραπάνω στιχάκι αρκετές φορές τους έβαλα να ακούσουν το τραγούδι, νούμερο 30, από το c.d «ΜΟΥΣΙΚΗ,ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ» . Στη συνέχεια τους είπα ότι όσο ακούγεται η μουσική θα χτυπάμε ρυθμικά τα δαχτυλάκια μας και μόλις ακούγονται τα λόγια θα παίζουμε τα μουσικά μας όργανα. Τέλος έβαλα ένα παιδί στη μέση του κύκλου και είπα στα παιδιά ότι είναι «ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» ένα σκυλάκι που όλο κοιμάται. Ξυπνάει μόνο όταν ακούει το «ΞΥ-ΠΝΑ ΠΕ-ΡΙ-ΚΛΗ». Θα έπρεπε να παίξουμε με τα μουσικά μας όργανα το παραπάνω στιχάκι με σωστό ρυθμό ώστε να ξυπνήσουμε τον Περικλή μας! Το παιδί που έκανε τον Περικλή έκανε πως κοιμόταν και μόλις άκουγε το «ΞΥ-ΠΝΑ ΠΕ-ΡΙ-ΚΛΗ» ξυπνούσε και γάβγιζε.