Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011


Η κυρά Σαρακοστή

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. 
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. 
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. 
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. 
Αλλού την έκαναν και πάνινη την "κυρά Σαρακοστή" τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. 
Ο "κουκουράς", έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.

Η συνταγή της  Κυρά-Σαρακοστής!
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
2 κούπες αλεύρι
1 κουτ.σούπας  αλάτι
1 κούπα νερό
Πλάστη
Λαδόκολλα
Λίγα γαρύφαλλα
Το προσχέδιο σε Α4 κόλλα που την έφτιαξε ο μπαμπάς μας.
Ζυμώσαμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό δημιουργώντας μια σκληρή ζύμη. Σε μια μεγάλη επιφάνεια ανοίξαμε με τον πλάστη ένα μεγάλο αλλά όχι λεπτό φύλλο. Στο ταψί βάλαμε την λαδόκολλα, με  την βοήθεια του προσχεδίου κόψαμε με μαχαίρι την ζύμη και σχηματίσαμε την Κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμήσαμε με γαρύφαλλα. Ψήσαμε την Κυρά στους 180 βαθμούς για μία ώρα ώστε να είναι καλά ψημένη και να αντέξει τις 7 εβδομάδες. Αύριο λοιπόν ο μικρός θα βάλει μια κορδέλα στην τρυπούλα που ανοίξαμε πριν ψηθεί και θα την πάμε στο σχολείο. Μπορεί να μου πήρε αρκετή ώρα να την φτιάξουμε αλλά ένα μεγάλο ποσοστό εργασίας το έκαναν δύο εξάχρονα χεράκια, οπότε  είμαστε δικαιολογημένοι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου